Wat heeft een inwoner aan de komst van data­centers?

Afgelopen week werd ons raadslid Linda Visser gebeld door iemand van de NOS met een interessante vraag; “Heeft Google de gemaakte beloftes bij de komst in de Eemshaven waargemaakt?” Dit naar aanleiding van de onrust die onlangs ontstaan is in Zeewolde (Flevoland).

Omroep Flevoland heeft hier ook al aandacht aan besteed:

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/264417/groningse-politici-kijken-wisselend-terug-op-komst-datacenter

Google heeft zich niet aan de beloftes gehouden en met name niet als het gaat om structurele werkgelegenheid voor mensen uit de nabije omgeving

De komst van Google in de Eemshaven heeft tijdens de bouw een piek in werkgelegenheid tot gevolg gehad, waarbij veelal buitenlandse werknemers ingezet zijn. Dat de komst van extra inwoners en bedrijvigheid tijdelijk een extra boost geeft aan de lokale economie is logisch, maar inmiddels is dat effect al lang weer verdwenen.

Oostpolder Eemshaven

Inmiddels klinken er geluiden dat Google een tweede groot datacenter wil vestigen in de Oostpolder bij de Eemshaven. De Eemshaven heeft zich ten doel gesteld om de duurzame energiehaven van de toekomst te worden. Je kunt je dan afvragen of een groot datacenter daaraan gaat bijdragen. Die vraag werd door Lokaal Sociaal ook in de gemeenteraad gesteld. Maar ergens bekruipt ons het gevoel dat achter de schermen de deal allang rond is.

Uiteraard zegt de wethouder dat alles nog open is, maar het is wel opvallend te noemen dat we, vrijwel daags na kritische geluiden uit de gemeenteraad van Het Hogeland en Provinciale staten, getrakteerd werden op een informatieve bijeenkomst voor raads- en Statenleden.

Google aan het woord

De zorgen en kritische kanttekeningen die er waren werden zonder enige schaamte van tafel geveegd. Iemand van Google, in het kielzog van onze lokale bestuurders, verzekerde ons dat het allemaal goed zou komen.

Super duurzaam, een boost voor de lokale economie en werkgelegenheid, waar hebben we dat eerder gehoord? Oja, in de gemeente Eemsmond bij de komst van het eerste datacenter van Google. Ook vertelde de vertegenwoordiger van Google dat er voor de koeling geen gebruik van drinkwater gemaakt zou worden. Dat klopt ook: Toen Google zich in 2008 in de Eemshaven vestigde was meebetalen aan het aanleggen van een industriële (koel)waterleiding part of the deal. Pas dit jaar kwam het eindelijk zover…

Voors en tegens

Dit optreden was allesbehalve vertrouwenwekkend, het laat precies zien waar de macht en kennis zit. Niet bij ons raadsleden als lekenbestuur, niet bij onze lokale bestuurders en bij Groningen Seaports die “eager” zijn om op de eerste rij te zitten, maar bij Google.

Het feit dat de gemeenteraad bij een informatieve bijeenkomst zo eenzijdig geïnformeerd wordt, laat zien wat het belang is van eigen onderzoek en verdieping. Niet alleen bij dit onderwerp, maar bij álle grote onderwerpen. Leren van fouten en successen elders, checken of het echt klopt wat er gezegd wordt. Wij zien deze constructieve maar kritische houding niet bij onze bestuurders die achter gesloten deuren hier “verdere stappen in nemen”, in tegendeel. Terwijl het eigenlijk zou moeten gaan over de vraag welke toegevoegde waarde de komst van een tweede datacenter heeft voor de inwoners en het gebied.

Waarom wordt niet heel duidelijk het standpunt ingenomen, dat bij een duurzame energiehaven voor de toekomst, hectares grond verspillen aan datacenters niet de bedoeling kan zijn? Waarom is er overal waar de laatste jaren datacenters kwamen sprake van gedoe met openheid, transparantie en de rol van het lokale bestuur? Hoe gaan wij hier als volksvertegenwoordigers grip op krijgen?

Feiten op tafel

Het is een kunst om de inhoud goed te doorgronden, daarvoor moeten feiten op tafel komen en dat vraagt om openheid, transparantie en eerlijkheid. Te vaak ontdekken wij dat iets niet klopt of krijgen we achteraf toch gelijk. Ondanks dat Lokaal Sociaal in de gemeenteraad een kleine fractie is met maar één zetel, hebben we de eer dat heel veel wijze inwoners hun kennis en kunde willen delen met ons. Zo zijn er specialisten en ervaringsdeskundigen die per onderwerp meedenken en praten over de inhoud, om samen te komen tot een gewogen standpunt namens Lokaal Sociaal.

Denk mee en praat mee over onderwerpen die jouw interesse hebben of die je aan het hart gaan. Mail naar linda@lokaal-sociaal.nl

Gerelateerd bericht