Waarom Lokaal Sociaal

Ik heb Linda Visser leren kennen tijdens mijn heftige periode, waaronder de aardbeving problemen in Usquert. Wij werden als gezin (met twee opgroeiende pubers) geconfronteerd met de NAM en sommige leden van de gemeente Het Hogeland (voormalig gemeente Eemsmond) en hoe zij met ons omgingen. De vernederingen en uitspraken dat mijn man zijn huis verwaarloosde. De structuur in huis niet klopte na zijn verbouwing in 2010. Het werd een machtsspel tussen ons en de NAM. Het was een moeilijke tijd, want mijn man Jan Wieringa draaide bijna voor alles op. Hij kon alles opvreten zeg maar.

We werden toen begeleid door Sandra Herkströter en een aardbeving coach vanuit de gemeente, Linda Visser kwam later aanschuiven. De gesprekken werden thuis gedaan en bij Lia en Elze Schollema in Usquert. Maar er groeide ook iets positiefs, we leerden onze nieuwe burgemeester Henk Jan Bolding kennen. Een vriendelijke betrokken man uit Drenthe. We hebben vele gesprekken gehad met heren met hoge functies onder andere Eric Wiebes. We waren in 2014 getrouwd en ons huwelijk werd gelijk op de proef gesteld. We zouden eigenlijk in moeten storten, maar dat deden we niet. We hielden ons lijntje naar elkaar goed vast. We gingen dit overleven en ervoor vechten.

Mijn moeder was na een lange tijd op het ziekbed, niet zo lang geleden, overleden. Mijn innerlijke ik, gevormd door de jaren, bestond eigenlijk uit een slecht gevormd beeld uit boosheid, verdriet en falen. Ik heb na overleg met mijn kinderen een EMDR* gedaan bij Molendrift in Uithuizermeeden. Het was zwaar, want ik kwam mezelf vaak tegen. Maar het ontwikkelde zich positief en na een jaar zou ik klaar zijn. Ik begon te groeien, een proces die ik van mijzelf niet kende. Een proces van binnen uit, warmte. Ik begon boeken te lezen over filosoferen en religie en vroeg mij af: Wie ben ik? Wat wil ik?

Ik werkte al 10 jaren met liefde in het verzorgingshuis Hunsingoheerd Uithuizen. Toen corona ons land binnenkwam gingen mijn alle zintuigen op scherp. Ze stonden altijd op scherp in die periode, met de ouderen, hun leed en vooral de eenzaamheid. Ik kon de prikkels niet meer aan. Mijn man vroeg: Is de camping niets voor jou? Hij werkte bij Ability en later voor de gemeente. Mijn man stond met zijn ene been op de camping Wildryck Dieverbrug en zijn andere nog bij de gemeente Het Hogeland. De vrijheid die hij kreeg was bij de camping Wildryck, hij had zijn antwoord al klaar. Daarna heb ik ook al vlug de grote stap gemaakt. Ik voelde de vrijheid groen en natuur, bomen, vogels. Het deed mij goed.

Van 2014 tot 2021 hebben we twee keer ons huis in Usquert moeten verlaten, omdat de situatie onveilig werd. Ons huis liep in 2016 de eerste schade op met de aardbeving in Huizinge. We hebben bijna een maand geleefd op de camping Lentemaheerd in Noord Groningen, een paar maanden in een lege koopwoning in Usquert en een half jaar in Uithuizen in een huurhuis. Al met al werd het een flop, €60.000 is er door heen geknald in ons huis in Usquert. Terwijl wij bronnen hadden die zeiden: Het huis moet plat, de fundering is kapot. Het is een huis van 1887 en door de bevingen en trillingen is het gaan draaien om zijn as. Vele tussenpersonen die ons gek probeerde te maken. De goede zagen we nooit weer en de negatieve bleven ons volgen. Een polonaise om zo maar te zeggen, zingen en springen deden ze nog niet. Het laatste redmiddel was Stichting Schrijnende Zaken. Een jaar lang van duwen en hopen, maar we kregen het voor elkaar met hulp van een aardbeving coach. De NAM kocht ons huis in Usquert op en met hun berekeningen kregen we het huis in Warffum.

Ondertussen deed ik als lid van de SP ervaring op in hoe de invloeden werken in de politiek. John, Jarko, Linda en Sandra waren mijn voorbeelden. Met mijn zoon gingen we naar vele bestuurs- en raadsvergaderingen. Het is voor mij een eer, dat ik nu voor Lokaal Sociaal in de verkiezingslijst mag staan. Creativiteit vind ik heel belangrijk voor jong en oud, voor de eigen ontwikkeling en om zelfstandig verder te gaan. Harmonie, maar met de kracht om het saamhorigheidsgevoel te verbinden in alle dorpen. We moeten het met elkaar doen zeker geen eilandjes creëren. Dat is wat Lokaal Sociaal doet. Luisteren, verbinden, vertrouwen en warmte. Ik ben trots om bij Lokaal Sociaal te mogen zijn, mijzelf te blijven ontwikkelen en vrijwillig mensen hulp bieden. Samen komen we verder, samen staan we klaar voor elkaar.

* Voor meer uitleg over EMDR kijk op www.emdr.nl.

Gerelateerd bericht