Waar blijven de concrete oplossingen voor woningnood?

Waar blijven de concrete oplossingen voor woningnood?

Tijdens de raadsvergadering van 12 maart heeft Lokaal Sociaal haar zorgen uitgesproken over de opvang van ontheemden, de woningnood en het gebrek aan concrete actie vanuit de gemeente. De toon was fel, maar de zorgen zijn terecht. Daarom zetten we ze hier nog eens op een rij.

Van warme opvang naar grootschalige locaties

Lokaal Sociaal heeft zich tijdens de verkiezingsperiode actief ingezet voor de opvang van Oekraïners. Samen met vrijwilligers en dorpsbewoners werden ruimten bewoonbaar gemaakt en werd een warm netwerk gecreëerd. Deze aanpak heeft vermoedelijk beter gewerkt: kleine gemeenschappen boden een thuis, waardoor mensen zich sneller konden aanpassen en integreren.

Toch zien we nu een verschuiving. In plaats van deze kleinschalige en menselijke aanpak te behouden, kiest de gemeente ervoor om 70 Oekraïners onder te brengen in de school die momenteel anti-kraak wordt bewoond in Wehe den Hoorn. Dit roept vragen op:

  • Waarom wordt er gekozen voor grootschalige opvang, terwijl kleinschalige opvang vermoedelijk beter werkt?
  • Wat gebeurt er met de jongeren die nu anti-kraak in de school wonen? Er werd beloofd dat ze door konden stromen naar de ZOS-locatie, maar daar lijkt niets van terecht te komen. Waarom lukt het ene wel en het andere niet?

Miljoenen aan opvanggelden, maar waar blijven de investeringen?

De gemeente ontvangt veel geld voor de opvang van Oekraïners. Maar hoe wordt dit geld besteed? Een investering van bijna 1 miljoen euro in Wehe den Hoorn roept vragen op:

  • Wat krijgen we voor dit bedrag?
  • Is de kwaliteit van de huisvesting goed genoeg, of krijgen we een situatie zoals bij het COA, waar mensen op de gang moeten koken?
  • Wat gebeurt er als de oorlog voorbij is en een deel van de Oekraïners vertrekt? Kunnen we de woningen dan inzetten voor onze jongeren?

Daarnaast maakt Lokaal Sociaal zich zorgen over de financiële reserves. De gemeente houdt momenteel miljoenen per jaar over uit de opvanggelden, zonder dat duidelijk is waar dit aan besteed gaat worden. Als deze gelden niet tijdig worden ingezet, verdwijnen ze in de algemene middelen en verliezen ze hun oorspronkelijke doel. Dit is niet waar ze voor bedoeld zijn.

Deze en andere zorgen hebben wij donderdagochtend in een statement gedeeld met de raad en het college. Daarin wijzen we niet alleen op de financiële reserves, maar ook op het gebrek aan concrete communicatie en de gevolgen van de keuzes die nu gemaakt worden. We verwachten dat de gemeente hierover snel duidelijkheid verschaft.

Waar blijven de oplossingen voor woningnood?

Terwijl de gemeente snel kan handelen als het gaat om opvang, blijft de woningnood in onze gemeente een groot probleem. Vorig jaar werd 5 miljoen euro geïnvesteerd in extra ambtenaren om het woningprobleem aan te pakken, maar tot op heden zijn er weinig resultaten te zien.

  • Plannen die hoopvol leken, zoals anti-kraakbewoning in de ZOS-locatie, blijken in de praktijk niet uitvoerbaar.
  • Woningbouwplannen blijven steken in eindeloze planvorming.
  • Er wordt niet tijdig gecommuniceerd over veranderingen, waardoor inwoners in onzekerheid blijven.

Een oproep aan de gemeente

Lokaal Sociaal wil het beste voor iedereen. Dat betekent goede opvang voor ontheemden én een structurele oplossing voor de woningnood in onze gemeente. Daarom is de vraag aan het college simpel:

Hoe neemt u onze zorgen weg? En hoe weegt u de maatschappelijke vraag naar woningen?

Het is tijd voor antwoorden. Maar nog belangrijker: het is tijd voor actie.

Gerelateerd bericht