Steun voor minima, minimaal vanuit coalitie

Gisteren, 2 februari, was er weer een raadvergadering in het Hogeland. Deze keer met weinig punten waarop besluiten genomen moesten worden. Maar kleine punten blijken soms erg moeilijk te zijn voor onze huidige coalitie. Eerst wordt er beleid gemaakt, vervolgens moet er bezuinigd worden op dat beleid, daarna blijkt er (eind vorig jaar) geld over te zijn en dan moet dat geld toch maar weer zo snel mogelijk uitgegeven worden.

Dat was gisteren aan de orde. Tot vorig jaar was er een Regeling participatiefonds. Mensen konden bijvoorbeeld kosten voor een sportclub of bibliotheekabonnement declareren.

Er was bezuinigd op het minimabeleid omdat per 1 januari 2022 nieuw beleid zou komen. Dit beleid is echter nog niet af. Het is zelfs nog onduidelijk wat het beleid per 1 juli 2022 gaat inhouden.

Notabene de VVD, die landelijk in de ‘populaire’ opinie voor onbetrouwbaar beleid staat, komt hier met een voorstel om toch wat extra zekerheid aan de minima te geven. Een simpel en begrijpelijk voorstel: trek met het geld wat we overgehouden hebben het bestaande beleid door tot eind 2022. Zodat er rustig de tijd is om nieuw beleid te formuleren en zorgvuldige besluitvorming mogelijk te maken. Dit voorstel kon ook op onze steun rekenen. Heel simpel uitvoerbaar beleid, bekostigd uit het wisselgeld van de begroting.

Toch vond de huidige coalitie het nodig hier uitgebreid overleg over te voeren met het college en met elkaar om tot te conclusie te komen dat we dit wisselgeld beter konden bewaren, om mogelijk de gevolgen van de energiearmoede mee te bekostigen?

Dit betekent dus dat volgens de huidige coalitie onze minima in de tweede helft van dit jaar niet meer met zekerheid mee mogen doen in verenigingen,  omdat we ze heel misschien tegemoet gaan komen op de energierekening?

Dit ad-hocbeleid is op het conto te schrijven van de huidige coalitie. Dit moet anders! In één keer goede besluitvorming die recht doet aan de inhoudelijke vakkundigheid van de uitvoerders van dit beleid.

Ik hoop dat u op 16 maart de juiste keuze maakt. Zodat ik dan met een hoop positief gestemde collega-raadsleden het verschil kan maken voor onze inwoners!


Dit artikel is geschreven als opiniestuk voor omroep het Hogeland.
https://omroephethogeland.nl/2022/02/03/steun-voor-minima-minimaal-vanuit-coalitie/


Gerelateerd bericht