Niets doen is geen optie

Niets doen is geen optie

“Niets doen is geen optie.” Dat is de zin die het college van Het Hogeland gebruikt in de stukken aan de raad om kracht te zetten bij de plannen voor een nieuw gemeentehuis. Plannen die zouden moeten leiden de opening van het gemeentehuis in 2030 en waar ruimte zou moeten zijn voor 200 extra medewerkers die er waarschijnlijk al voor 2030 bijkomen.

“De huidige werklocaties zijn momenteel niet geschikt voor het huisvesten van de binnendienst”, zegt het college. Vindt het college het dan wel acceptabel dat medewerkers tot en met 2030 op ongeschikte of nog niet-bestaande werkplekken moeten werken?

Niets doen is geen optie. Inderdaad. Maar daar hoort wat mij betreft geen toekomstvisie van een gouden luchtkasteel in 2030 bij. Daar hoort concrete actie bij. Het college laat steken vallen en kijkt naar een verre toekomst. We moeten nu in gang zetten wat we in 2025 al concreet zouden moeten realiseren. Niets doen is geen optie past wat mij betreft niet bij: “laten we een probleem over 5 jaar eens een keertje oplossen, terwijl het onzeker is of we die oplossing dan nog nodig hebben”. We hebben nú ruimte tekort. Nú hebben we de extra medewerkers die hier werken voor onder andere de versterking en energietransitie. Als alles volgens plan loopt hebben we een aantal van die medewerkers in 2030 niet eens meer nodig.

Acties die wat mij betreft wel onder “Niets doen is geen optie” vallen zijn bijvoorbeeld:

  • Medewerkers van het ontwikkelplein zitten in de kou. “Niets doen is geen optie.”
  • Er zijn veel te weinig woningen voor jongeren. “Niets doen is geen optie.”
  • Inwoners zitten in onzekerheid over de versterkingsopgave. “Niets doen is geen optie.”
  • De gemeentebegroting laat voor 2026 een tekort zien. “Niets doen is geen optie.”
  • Groenonderhoud laat te wensen over. “Niets doen is geen optie.”
  • Er is nú geen ruimte of goede werkplek voor de binnendienst. “Niets doen is geen optie.”
  • Gemeentelijk vastgoed, zoals dorpshuizen, moet verduurzaamd worden. “Niets doen is geen optie.”
  • Voorzieningen voor mindervaliden, zoals de stationslift in Winsum, functioneren vaak niet goed. “Niets doen is geen optie.”

Als we deze punten hebben opgelost, kunnen we wat mij betreft na 2026 nog wel een keer praten of we überhaupt een nieuw gemeentehuis nodig hebben. Dan weten we hoe we door de tekorten heen gekomen zijn. Dan weten we hopelijk ook hoe de personeelsontwikkeling eruit gaat zien.

Het college heeft in 2024 te veel tijd besteed aan het bedenken van een luchtkasteel. Gaat het in 2025 nog meer tijd en geld besteden aan ontwerp en inrichting?.

Het onderzoek tot nog toe is niet direct weggegooid geld. We hebben nu van onze medewerkers gehoord hoe ze hun werkplek graag zien. Misschien kunnen we die droomwerkplekken alvast realiseren in Bedum totdat daar eindelijk duidelijkheid is over de verkoop. Zonde dat dat nu al jaren tegen hoge kosten leegstaat.

Jarko ter Veen

Raadslid Lokaal Sociaal in Gemeente Het Hogeland

Gerelateerd bericht